Cum percepe un medic sistemul de sănătate din postura de pacient

Mar 12, 2025 | Cadre medicale, Noutăţi, Pacienți

Trecerea de la halatul alb, la patul de spital, reprezintă o schimbare profundă de perspectivă pentru orice cadru medical. Medicii, obișnuiți să fie cei care oferă îngrijire, se confruntă cu o realitate diferită atunci când devin pacienți. Această experiență le poate influența profund modul în care percep sistemul de sănătate, relația medic-pacient și procesele medicale pe care altfel le priveau, poate, din exterior.

Experiența medicului-pacient

Medicii care ajung pacienți se pot confrunta cu un paradox: deși cunosc mecanismele sistemului de sănătate, protocoalele și opțiunile de tratament, vulnerabilitatea emoțională și fizică pe care o trăiesc le poate schimba complet perspectiva.

Studiile arată că medicii-pacienți au o înțelegere mai profundă a anxietății asociate bolii și a impactului pe care comunicarea medicală îl are asupra stării lor emoționale. Ei devin mai conștienți de importanța empatiei, a clarității informațiilor oferite și a modului în care sunt tratați de colegii lor.

Atunci când un medic devine pacient, una dintre cele mai mari provocări este schimbarea de rol. Medicii sunt obișnuiți să dețină controlul în deciziile legate de sănătate, însă, ca pacienți, trebuie să se adapteze la faptul că sunt în grija altor profesioniști. Acest lucru poate fi dificil, mai ales atunci când simt că nu sunt ascultați sau că experiența lor medicală nu este luată în considerare.

Mulți medici recunosc că, în calitate de pacienți, devin mai atenți la detalii pe care înainte nu le observau: timpul de așteptare, disponibilitatea medicilor, empatia personalului medical și eficiența sistemului de programare și gestionare a cazurilor.

„Deși întreaga mea carieră s-a concentrat pe experiența pacientului, nicio informație obținută din date, practici bazate pe dovezi sau corelații rezultate din experiență nu a avut un impact atât de profund precum lecțiile învățate din propria mea experiență ca pacientdezvăluie medicul Ashley Bauer într-un articol cu titlul „First, do no harm: The patient’s experience of avoidable suffering as harm”, care reflectă perspectiva lui asupra sistemului de sănătate, din postura de pacient. Medicul invită cititorii, în articolul mai sus menționat, să reflecteze asupra suferinței evitabile care, contrar viziunii tradiționale, nu reprezintă doar un set de „abilități soft”, asociate ospitalității, ci sunt indicatori relevanți ai calității actului medical.

Importanța comunicării și a relației medic-pacient

Un aspect fundamental pe care medicii îl observă atunci când devin pacienți este calitatea comunicării medicale. Studiile evidențiază că o comunicare deficitară este una dintre cele mai mari surse de frustrare pentru pacienți. Această experiență îi determină pe mulți medici să își îmbunătățească propriile abilități de comunicare și să devină mai empatici cu pacienții lor.

Sistemul de sănătate prin ochii unui medic-pacient

Medicii care devin pacienți remarcă, de asemenea, aspecte ale sistemului de sănătate pe care poate nu le-au resimțit anterior:

  • Birocrația medicală: chiar și cei care cunosc sistemul întâmpină dificultăți în obținerea unor programări rapide sau în navigarea prin procedurile administrative;
  • Timpul de așteptare: medicii pacienți devin conștienți de cât de frustrant poate fi să aștepți ore întregi pentru o consultație sau investigație;
  • Îngrijirea centrată pe pacient: experiența lor ca pacienți îi ajută să înțeleagă ce aspecte ale îngrijirii pot fi îmbunătățite pentru a oferi o experiență mai umană și mai eficientă.

Cum influențează această experiență practica medicală

Pentru mulți medici, experiența de pacient aduce o schimbare semnificativă în modul în care își tratează pacienții. Printre cele mai frecvente transformări se numără:

  • O mai mare empatie și înțelegere față de pacienți;
  • Îmbunătățirea abilităților de comunicare și ascultare activă;
  • O abordare mai umanizată a actului medical, cu accent pe nevoile emoționale ale pacientului;
  • O dorință mai mare de a contribui la schimbări în sistemul medical, pentru a îmbunătăți experiența pacienților.

Experiența de pacient poate oferi medicilor, așadar, o nouă perspectivă asupra sistemului de sănătate și asupra practicii lor medicale. Deși poate fi o experiență personală dificilă, ea devine adesea un punct de cotitură și în cariera lor, determinându-i să acorde o atenție mai mare relaționării cu pacienții proprii.

Referințe

  1. First, do no harm: The patient’s experience of avoidable suffering as harm: https://pxjournal.org/cgi/viewcontent.cgi?article=1280&context=journal
  2. The doctor as patient: better informed but similar in behaviour: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6699951/
  3. When the doctor becomes the patient: A transformative experience: https://www.health.harvard.edu/blog/when-the-doctor-becomes-the-patient-a-transformative-experience-202201262675
  4. What’s it like to be a patient as a doctor?: https://www.bmj.com/content/387/bmj.q1486

💡 Pentru a aprofunda acest subiect, vă așteptăm la 🎙️ webinarul CRED în Medicină, ed. 12, cu titlul „De cealaltă parte a stetoscopului. Cum influențează această experiență practica medicală ulterioară”: https://www.credinmedicina.ro/webinar-cred-in-medicina-2-2025-2/!

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA

ÎNSCRIE-TE ÎN COMUNITATE

Alătură-te Comunității și susține Programul CRED în Medicină!

INFOGRAFICE