În întreaga lume, dreptul la sănătate a milioane de oameni este încălcat. Bolile și dezastrele naturale sunt printre cele mai importante cauze de deces și dizabilitate.
Conflictele devastează vieți și provoacă moarte, durere, foame și suferință psihologică.
Arderea combustibililor fosili afectează atât clima, cât și dreptul de a respira aer curat; poluarea aerului din interior și exterior afectează o viață la fiecare 5 secunde.
Consiliul OMS Health for All a constatat că în Constituția a cel puțin 140 de țări, sănătatea este trecută ca drept al omului. Cu toate acestea, țările nu adoptă și nu pun în practică legi pentru a se asigura că populația are dreptul la accesarea serviciilor de sănătate. Acest lucru susține faptul că cel puțin 4,5 miliarde de oameni – mai mult de jumătate din populația lumii – nu au acces la decontarea serviciilor esențiale de sănătate (conform statisticilor din 2021).
Pentru a aborda aceste tipuri de provocări, tema Zilei Mondiale a Sănătății 2024 este „Sănătatea mea, dreptul meu”.
Tema din acest an a fost aleasă pentru a susține dreptul tuturor oamenilor, de pretutindeni, de a avea acces la servicii de sănătate, educație și informații de calitate, precum și apă potabilă sigură, aer curat, alimentație sănătoasă, locuințe de calitate, condiții decente de muncă, de mediu, libertate și nediscriminare.
Mesaje cheie
Pentru publicul larg
- Cunoașterea drepturile de sănătate. Ai dreptul la:
- îngrijire sigură și de calitate, fără nicio discriminare;
- confidențialitatea informațiilor privind sănătatea proprie;
- informații despre tratamentul acordat și consimțământ informat;
- autonomie și integritate corporală.
2. Luarea deciziilor privind propria sănătate
3. Protejarea dreptului la sănătate ca drept fundamental al omului
Toată lumea ar trebui să aibă acces la serviciile de sănătate de care are nevoie atunci când are nevoie, fără a se confrunta cu dificultăți financiare. Așadar, dacă nu puteți accesa asistența medicală, nu este corect. Iată câteva modalități prin care puteți lua măsuri:
- Apelarea la avocați sau la liderii politici, susținerea comunităților de sănătate care cer acțiuni, participați la petiții și discuții.
- Organizarea comunității – de ex. la locul de muncă, la biserică – pentru a conveni ce și cum trebuie schimbat.
4. Promovarea dreptului la sănătate ca pilon intrinsec al drepturilor omului
Respectarea dreptului nostru la sănătate înseamnă respectarea drepturilor de a avea acces la apă potabilă sigură, aer curat, o alimentație sănătoasă, locuințe de calitate, condiții decente de muncă, libertate și nediscriminare.
5. Promovarea sănătății ca prioritate
Implicarea în luarea deciziilor privind sănătatea. Printre exemplele se numără: ședințele primăriei și adunările cetățenilor, focus grupuri și consultări, consilii de sănătate, grupuri de conducere și comitete de revizuire.
Pentru guverne
- Fiecare lege contează; fiecare minister poate și ar trebui să legifereze pentru a realiza dreptul la sănătate în toate sectoarele de activitate:
- Finanțe: finanțarea serviciilor medicale în acord cu nevoile populației.
- Agricultură: eliminarea grăsimilor trans; reducerea cantității de antimicrobiene din sistemul agroalimentar cu 30-50% până în 2030.
- Mediu: oprirea subvențiilor pentru combustibilii fosili sau scutirea de taxe pentru energia curată și combustibili precum energia solară, hidro și eoliană.
- Justiție: interzicerea tututor formelor de discriminare.
- Transport: construirea infrastructurii de ciclism, susținerea pietonalizării.
- Muncă: asigurarea muncii decente, a drepturilor și protecției lucrătorilor și crearea condițiilor de muncă echitabile, egale și sensibile la gen pentru lucrătorii din domeniului sănătății și îngrijirii.
- Afaceri sociale/dezvoltare socială: asigurarea accesului la protecție socială (de exemplu, protecția sănătății, pensiei, indemnizației de șomaj) pentru a reduce vulnerabilitatea gospodăriilor la sărăcie și pentru a contracara impactul negativ al evenimentelor neașteptate asupra veniturilor sau sănătății.
2. Investiții în sănătate: sunt necesare încă 200-328 de miliarde de dolari pe an la nivel global pentru a extinde asistența medicală primară în țările cu venituri mici și medii.
3. Asigurarea dreptului la sănătate: disponibilitatea serviciilor de sănătate, accesibile, acceptabile și de bună calitate pentru toată lumea, indiferent de regiune.
4. Construirea elementelor de bază: reorganizarea sistemelor de sănătate în jurul asistenței medicale primare.
5. Promovarea transparenței și responsabilității: combaterea corupției prin consolidarea guvernanței și colaborarea între sectoare.
6. Implicarea publicului larg în luarea deciziilor în domeniul sănătății: „participarea socială” are loc atunci când indivizii și comunitățile sunt implicate în mod semnificativ în luarea deciziilor privind sănătatea.
7. Asigurarea serviciilor medicale necesare, în acord cu nevoile populației: colectarea, analizarea, utilizarea și monitorizarea datelor, în funcție de vârstă, sex, statut economic, nivel de educație, loc de reședință, rasă și etnie și alte caracteristici. De asemenea, sunt necesare acțiuni privind corectarea inegalităților în materie de sănătate.
8. Apărarea dreptului la sănătate în timpul războiului și/sau conflictelor: protejarea infrastructurii sanitare și a lucrătorilor din domeniul sănătății și asigurarea accesului neîntrerupt la serviciile de sănătate, respectând Dreptul Internațional Umanitar, precum și drepturile omului.
Sursa informațiilor: www.who.int