Numărul persoanelor cu durere de spate este în creștere

Oct 2, 2023 | Uncategorized

În 2020, durerea de spate a afectat 619 milioane de oameni la nivel global și se estimează că numărul cazurilor va crește la 843 milioane de cazuri până în 2050, cauza principală fiind creșterea și îmbătrânirea populației.

Durerea de spate este principala cauză de dizabilitate la nivel mondial și afecțiunea pentru care cel mai mare număr de persoane poate beneficia de reabilitare. Această durere poate fi experimentată la orice vârstă, iar majoritatea oamenilor prezintă această durere cel puțin o dată în viață.

Prevalența durerii crește semnificat pentru pacienții cu vârsta de până la 80 de ani, în timp ce cel mai mare număr de cazuri apare în intervalul de vârstă de 50-55 de ani. Durerea lombară este mai răspândită la femei.

Durerea lombară nespecifică este cea mai frecventă formă a durerii de acest fel (aproximativ 90% din cazuri).

Durerea lombară descrie durerea dintre marginea inferioară a coastelor și fese. Poate dura un timp scurt (acută-durează sub 6 săptămâni), puțin mai mult (subacută – 6-12 săptămâni) sau mult timp (cronică – peste 12 săptămâni). Poate afecta pe oricine. Această durere îngreunează mișcarea și poate afecta calitatea vieții și bunăstarea mintală. Poate limita activitățile de lucru și activitățile cu familia și prietenii.

Toate aceste experiențe afectează viața unei persoane și pot duce adesea la pierderea locului de muncă, mai ales în cazul persoanelor care suferă simptome cronice.

Odată cu debutul oricărei forme de durere lombară, o evaluare clinică cuprinzătoare care cuprinde un examen fizic atent și o evaluare psihosocială este esențială pentru a adapta îngrijirea, luând în considerare valorile, preferințele și prioritățile de îngrijire ale unei persoane.

Cu cât o persoană suferă mai mult de acest tip de durere, cu atât este mai probabil să se manifeste limitări în funcționare.

RĂSPUNSUL OMS

OMS ia măsuri pentru a extinde accesul la îngrijire pentru persoanele cu dureri de spate în diferite moduri:

Inițiativa OMS Reabilitare 2030: Pachetul de intervenții pentru reabilitare oferă informații despre intervențiile esențiale (inclusiv produse de asistență) și resurse umane și materiale pentru 20 de afecțiuni de sănătate, printre care și durerile de spate.

Deceniul ONU al îmbătrânirii sănătoase: OMS recomandă o reorientare a sistemelor de sănătate și de îngrijire pentru a promova îmbătrânirea sănătoasă și pentru a răspunde nevoilor diverse ale persoanelor în vârstă.

Abordarea Asistență integrată pentru persoanele vârstnice (ICOPE) promovează evaluarea centrată pe persoana în vârstă pentru a ghida proiectarea asistenței medicale personalizate și sociale, inclusiv a intervențiilor de îngrijire pe termen lung. Sunt oferite recomandări specifice pentru a preveni pierderea capacității locomotorii și psihologice din cauza durerii.

Ghidul OMS privind gestionarea durerii lombare cronice primare la adulți (în curs de dezvoltare) va oferi recomandări bazate pe dovezi despre îngrijirea nechirurgicală în instituțiile de îngrijire primară și comunitară.

Sursă material: www.who.int

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA

ÎNSCRIE-TE ÎN COMUNITATE

Alătură-te Comunității și susține Programul CRED în Medicină!

INFOGRAFICE