Oana Cueșdeanu, Psiholog: Ce implică emoțiile dezadaptive

Feb 28, 2025 | Comunitate

În cadrul celui de-al 11-lea webinar CRED în Medicină, cu titlul: Tehnici de gestionare a stresului profesional și a emoțiilor dezadaptative în practica medicală, Oana Cueșdeanu, psiholog, a explicat ce înseamnă stresul profesional, prezentând emoțiile dezadaptive și instrumentele necesare pentru gestionarea eficientă a acestora.

„Stresul apare atunci când presiunea este mai mare decât resursele pe care le avem. În ceea ce privește stresul profesional, avem un dezechilibru între cerințele profesionale și capacitatea noastră de a le face față”, a explicat Oana Cueșdeanu, precizând cele trei componente (bio-psiho-sociale) ale stresului profesional:  

  • Biologice: Cum reacționează corpul la stres? 
  • Psihologice: Cum procesează și gestionează mintea, stresul? 
  • Sociale: Cum relațiile și mediul influențează răspunsul la stres? 

Ce implică emoțiile dezadaptive?

Oana Cueșdeanu a prezentat următoarele exemple de emoții dezadaptive:

  • anxietatea cronică;
  • vinovăția excesivă;
  • frustrarea, care este întinsă pe termen lung; 
  • furia necontrolată;
  • tristețea patologică, o tristețe care nu poate fi controloată.

Emoțiile dezadaptative implică exagerări și un tipar de gândire constant negativ și este important să înțelegem cum putem să le reglăm, a afirmat psihologul, menționând: „Este important să încep să mă gândesc cum aș putea eu să le reglez. Dacă îmi doresc să colaborez bine cu colegii mei, cu pacienții mei, este sănătos să-mi reglez tonalitatea, să-mi reglez poziția corpului și să comunic în așa fel încât celălalt să poată să înțeleagă, scurt, clar și la obiect.”

„În momentul în care știu să spun ce pot și ce nu pot controla, stresul meu se reduce considerabil și, bineînțeles, că mă pot adapta cerințelor celorlalți.” […]

Instrumente necesare în relația cadru medical – pacient

Reglarea emoțiilor în relația cadru medical-pacient se bazează, conform Oanei Cueșdeanu, pe următoarele instrumente: Zâmbetul, atitudinea și calmul sunt instrumentele prin care mergem foarte ușor înspre pacienții noștri. Este una dintre modalitățile cele mai simple de a face conexiune din punct de vedere emoțional cu cineva.”

Un alt aspect pe care l-a abordat psihologul în cadrul cursului online, desfășurat în data de 26 februarie, a fost cel al prevenției. Oana Cueșdeanu a explicat că, în contextul gestionării stresului, prevenția înseamnă să mă aduc pe mine într-o stare de funcționalitate. Atunci când reușesc să comunic sănătos în relație cu mine, dar în mod special în relațiile cu ceilalți, stresul meu scade considerabil.”

***

Psih. Oana CUESDEANU, specialist și supervizor în psihologie clinică, are 18 ani de experiență în domeniu. Este psihoterapeut și trainer în psihoterapie pozitivă, cu acreditare internațională WAPP. S-a implicat activ în proiecte naționale și internaționale dedicate educației despre sănătate și wellbeing, promovând abordări inovatoare pentru creșterea calității vieții.

Webinarul „Tehnici de gestionare a stresului profesional și a emoțiilor dezadaptative în practica medicală”, al 11-lea din cadrul Programului CRED în Medicină, derulat de Oameni și Companii, cu suportul și la inițiativa Grupului Medical NORD, a fost dedicat profesioniștilor din domeniul medical.

Partener în promovarea evenimentului: platforma EventsMax.ro.

Programul „CRED în Medicină” susține și promovează standarde înalte de Comunicare, Respect, Etică și Demnitate în practica medicală. Pentru mai multe informații, vizitați www.credinmedicina.ro  .

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA

ÎNSCRIE-TE ÎN COMUNITATE

Alătură-te Comunității și susține Programul CRED în Medicină!

INFOGRAFICE