Dr. Dana Stejar, Medic specialist Psihiatrie, despre stresul profesional în rândul cadrelor medicale: Pentru a face bine, avem nevoie să fim noi bine

Nov 8, 2024 | Comunitate

„Trăim într-o perioadă marcată de multă incertitudine și teamă privind viitorul și suntem afectați de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Pe acest fundal de stres se adaugă stresul profesional, legat de particularitățile muncii personalului medical, marcat de contactul permanent cu suferința umană, sentimentul de neputință care ne încearcă uneori și responsabilitatea crescută pe care o avem față de pacienții noștri”, a declarat Dr. Dana Stejar, Medic specialist Psihiatrie, în cadrul celui de-al 9-lea webinar CRED în Medicină, cu titlul: Epuizarea personalului medical, sindromul de burnout și reacția la stres pe termen lung – Ce știm și ce trebuie să știm.

Dr. Dana Stejar este Medic specialist Psihiatrie, titulatură pe care a obținut-o în anul 2009 în Canada, iar în anul 2012 în România. Dr. Stejar are competențe în psihoterapie integrativă (obținută atât în Canada, cât și România), psihoterapie psihodinamică, psihoterapie interpersonală, psihoterapie cognitiv comportamentală, precum și certificări în MBSR (mindfulness based stress reduction) și hipnoză clinică (obținute în Canada). Începând cu anul 2012 își desfășoară activitatea în cadrul NORD-Grupul Medical Provita și în cadrul Departamentului de Psihiatrie al Spitalului General Belleville din Canada.

În prima parte a prezentării, Dr. Dana Stejar a vorbit despre grija de sine și importanța ei: Pentru a face bine, avem nevoie să fim noi bine. Însă, suntem mai deconectați ca niciodată de noi înșine, de nevoile noastre fizice, emoționale și mentale.”

Avem nevoie să ne reconectăm la nevoile noastre, la barometrul interior, reprezentat practic de starea noastră de bine fizic, emoțional și mental.

Medicul specialist psihiatru a subliniat importanța reconectării cu propria persoană: Să stau în fiecare zi de vorbă cu mine și să mă întreb: «Cum sunt astăzi? Sunt bine? Nu sunt bine?». Dacă nu sunt bine, ce ar trebui să schimb astăzi în viața mea ca să fiu mai bine? Starea noastră de bine este responsabilitatea noastră.

Starea de bine o obținem fizic, prin lucruri de bază și, pe cât de banal sună, pe atât de important este. Avem nevoie de o alimentație echilibrată, avem nevoie să bem suficiente lichide, să ne odihnim, să dormim suficient, să ne relaxăm prin diverse activități, să ne menținem într-o formă fizică bună, să intervenim imediat când apar probleme de sănătate, să nu le ignorăm, să nu ne punem pe planul 2, cum avem tendința de multe ori. Starea de bine emoțională o obținem dedicând timp activităților care ne fac plăcere, care ne aduc bucurie. Trebuie să investim în relațiile frumoase cu oamenii din viața noastră -fie că e vorba de familie, de prieteni, de colegi, de oameni cu care împărtășim interese comune, hobby-uri”, a completat medicul psihiatru.

„Avem nevoie să ne reconectăm la noi, unii la alții și la natura din jurul nostru!”

„Se vorbește din ce în ce mai mult despre o epidemie a singurătății, despre creșterea numărului de cazuri de depresie, anxietate, suicid la nivel global, în special în rândul tinerilor”,  a atras atenția Dr. Dana Stejar.

„Trăim din ce în ce mai izolați unii de alții, singuri în singurătate sau singuri în familiile noastre, găsind din ce în ce mai mult refugiul în spațiul virtual. Trăim o perioadă în care relațiile interumane sunt puternic afectate, se transformă pe zi ce trece, se reinventează, reperele se schimbă, tehnologia ne absoarbe din ce în ce mai mult și înlocuiește, practic, interacțiunea umană. Avem nevoie să ne reamintim ce înseamnă să petrecem timp de calitate unii cu alții”, a concluzionat Dr. Dana Stejar,Medic specialist Psihiatrie.

___ 

Webinarul Epuizarea personalului medical, sindromul de burnout și reacția la stres pe termen lung – Ce știm și ce trebuie să știm a fost al nouălea din cadrul Programului CRED în Medicină, derulat de Oameni și Companii, cu suportul NORD-Grupul Medical Provita. 

Partener în promovarea evenimentului: platforma EventsMax.ro. 

Programul „CRED în Medicină” susține și promovează standarde înalte de Comunicare, Respect, Etică și Demnitate în practica medicală. Pentru mai multe informații, vizitați www.credinmedicina.ro .

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA

ÎNSCRIE-TE ÎN COMUNITATE

Alătură-te Comunității și susține Programul CRED în Medicină!

INFOGRAFICE

Cum comunicăm veștile rele în medicină 

Cum comunicăm veștile rele în medicină 

În cadrul webinarului CRED în Medicină, cu tema „Comunicarea veștilor rele în medicină: abordări empatice și protocoale eficiente”, Conf. Univ. Dr. Dan Ioan Ulmeanu, Medic primar Chirurgie generală, Medic primar Chirurgie toracică și Șeful secției de Chirurgie...