Anumite caracteristici ale pacientului sunt asociate cu un risc crescut de pierdere a demnității pentru pacienții cu cancer, subliniind rolul asistenților medicali în „ păstrarea demnității pacienților cu cancer și dezvoltarea metodelor care să promoveze demnitatea”, conform cercetărilor recente.
„Demnitatea este o trăsătură umană intrinsecă și este legată de valorile personale, libertate, responsabilitate etc. Apare în interacțiunile interpersonale, în care construcționismul social joacă un rol important”, au scris autorii studiului, publicat în Asian Nursing Research.
Cercetătorii au analizat datele de la 267 de pacienți cu cancer care au completat mai multe tipuri de chestionare privind demnitatea pacientului.
Rezultatele au arătat că vârsta, demoralizarea și depresia au avut un impact asupra demnității. Mai exact, pacienții cu vârsta de 65 de ani sau mai mult au avut „probleme semnificative asociate cu demnitatea”.
„De aceea, este esențial să menținem demnitatea pacienților vârstnici cu cancer în mediile de asistență medicală. Este vorba atât despre atenția pe care o acordă limbajului, atitudinii și comportamentelor lor, profesioniștii din domeniul sănătății, cât și despre importanța mediului și facilităților. Cheia este să ne asigurăm că pacienții vârstnici cu cancer se simt apreciați și recunoscuți și își percep viața ca fiind semnificativă”, au sugerat autorii.
Cercetătorii au subliniat, de asemenea, că un diagnostic de cancer aduce adesea sentimente de anxietate și incertitudine; așadar, este esențial ca medicii oncologici să aibă discuții sincere cu pacienții lor despre boală, prognostic și opțiuni de tratament.
„Recomandăm ca profesioniștii din domeniul sănătății să împărtășească cu pacienții lor informațiile despre progresia bolii și procesul de tratament. Pacienții trebuie încurajați să-și exprime părerile despre viitor, pentru că acest lucru va ajuta la reducerea incertitudinii și suferinței psihologice și va crește speranța de viață”.
Cu toate acestea, ei au remarcat că screeningul și diagnosticarea stării de tristețe și depresiei pot fi dificile pentru furnizorii de asistență medicală.
„Recomandăm ca profesioniștii din domeniul sănătății să acorde mai multă atenție pacienților cu cancer cu un scor agregat [Patient Dignity Inventory] de 35 sau mai mult, deoarece aceștia ar putea dezvolta suferință psihologică din cauza problemelor legate de demnitate (cum ar fi descurajarea sau depresia); implementarea unor evaluări psihologice suplimentare sau consilierea va permite profesioniștilor din domeniul sănătății să înțeleagă mai bine starea psihologică a pacienților și să ofere tratamentul și îngrijirea adecvată.”
În cele din urmă, autorii au scris că unii pacienți percep cancerul ca fiind fatal sau fără speranță, ceea ce „poate amenința demnitatea pacientului” și consideră că este important pentru medici să nu împărtășească astfel de convingeri.
„Prin urmare, demnitatea pacienților cu cancer ar trebui să primească o atenție educațională mai mare și o recunoaștere socială în sectorul sănătății. Profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să pledeze pentru un mediu medical demn. Acest lucru se aplică limbajului, atitudinii și comportamentelor lor, precum și instituțiilor medicale și de îngrijire.”
Sursa informațiilor: www.oncnursingnews.com