
Empatia medicului este un aspect important în relația medic-pacient. Un nou studiu a identificat legătura dintre empatia medicului și rezultatele mai bune în rândul persoanelor cu durere cronică.
Studiul, condus de Centrul de Științe ale Sănătății al Universității North Texas din Fort Worth, a fost publicat în JAMA Network Open.
Pacienții aflați în îngrijirea unor medici empatici au raportat că au experimentat rezultate mult mai bune și relevante clinic privind durerea și calitatea vieții pe parcursul a 12 luni.
Empatia medicului a fost puternic asociată cu rezultate favorabile, comparativ cu tratamentele nefarmacologice, terapia cu opioide și chirurgia coloanei lombare, au observat cercetătorii.
„Eforturile de a cultiva și îmbunătăți empatia medicului par justificate”, au scris cercetătorii, menționând că „empatia medicului poate spori aderența pacientului la tratament și poate îmbunătăți rezultatele clinice”.
Cercetătorii au mai subliniat că „Relația pacient-medic este fundamentală pentru practicarea medicinei. Deși nu există un acord cu privire la modul de definire sau studiere a empatiei, oportunitățile empatice apărute în timpul întâlnirilor medicale pot fi ratate, reprezentând astfel o amenințare pentru relația medicului cu pacientul.”
Cu toate acestea, studiile despre empatia medicului depind de obicei de cercetarea observațională. Acestea implică empatia auto-evaluată de medic sau empatia percepută de pacient.
Studiul actual a inclus 1.470 de participanți – mai mult de 74% au fost femei – care s-au prezentat la 5.943 de întâlniri de cercetare în anumite intervale trimestriale, pe parcursul a 12 luni.
Participanții eligibili pentru studiu se încadrau în intervalul de vârstă 21 – 79 ani, prezentau dureri lombare cronice timp de cel puțin trei luni și aveau un medic care le acorda îngrijirea obișnuită pentru această afecțiune.
„Empatia medicului este vitală în rândul pacienților cu dureri lombare cronice, deoarece adesea nu există un motiv subiacent care să explice durerea. Nu este surprinzător faptul că mulți pacienți cu dureri cronice simt că nu sunt luați în serios”, a spus Dr. John Licciardone, a cărui activitate se axează pe prevenirea și tratamentul durerii cronice
„Nu există dovezi obiective privind testele de diagnostic care să explice de ce au durere cronică. În acest caz, interacțiunea cu medicul devine mult mai importantă. Când pacienții au un medic empatic cu care pot relaționa mai bine, este mai probabil să respecte planul de tratament și să urmeze sfaturile medicului, astfel încât, de obicei, obțin rezultate mai bune”, completează acesta.
„Acest studiu completează cercetările privind relația dintre empatia medicului și rezultatele pacienților cu dureri cronice de spate. Perioada de urmărire relativ lungă (de 12 luni) și evaluarea empatiei medicului de către pacient, adaugă valoare acestui studiu”, a declarat David Cates, vicepreședinte al operațiunilor clinice din cadrul departamentului de psihiatrie de la Centrul Medical al Universității din Nebraska din Omaha.
“Empatia medicului are un efect substanțial asupra durerii pacientului. Destul de des, pacienții se întreabă dacă oamenii din jurul lor înțeleg suferința pe care o trăiesc. Cred că ei simt acest lucru pentru că nu avem modalități obiective de a măsura intensitatea durerii”, a afirmat dr. Kimberly Mauer, director medical al Centrului Comprehensive Pain de la Universitatea Oregon Health & Science din Portland.
„Sunt multe întrebări care rămân fără răspuns în acest studiu, cum ar fi dacă un pacient percepe un medic ca fiind mai empatic dacă îndeplinește o anumită cerere a sa, chiar dacă este nefondată clinic”, a declarat dr. Charles Odonkor, profesor asistent de ortopedie și reabilitare la Yale School of Medicine din New Haven, Connecticut.
„Pe de altă parte, un pacient poate pleca supărat de la cabinetul medicului, dacă medicul refuză să prescrie opioide pentru durerea cronică, în ciuda faptului că își exprimă empatia și explică de ce nu sunt recomandate anumite medicamente”, completează acesta.
Dr. Timothy Chryssikos, neurochirurg la Centrul Medical al Universității Maryland din Baltimore a afirmat: „Este posibil ca pacienții care suferă de dureri cronice de spate să fi încercat mai multe strategii și să se consulte cu mai mulți specialiști înainte de a consulta un chirurg. Dincolo de succesul tehnic al unei intervenții chirurgicale adecvate, percepția pacientului despre empatia medicului poate influența cât de bine se simte acea persoană după intervenție. Acest studiu ne reamintește tuturor să punem întotdeauna pacientul pe primul loc.”
Sursa informațiilor: www.upi.com