7 sfaturi pentru studenții la medicină privind comunicarea eficientă cu pacientul 

Mar 15, 2024 | Noutăţi

În domeniul medicinei, comunicarea eficientă este cheia care sprijină îngrijirea pacientului. În timp ce cunoștințele medicale sunt indispensabile, capacitatea de a transmite acele cunoștințe într-o manieră plină de compasiune și de înțeles este la fel de crucială. În acest material, sunt prezentate șapte sfaturi utile pentru a îmbunătăți comunicarea cu pacientul, acoperind nu numai metodele, ci și beneficiile acestei abilități esențiale. 

 1. Ascultarea activă 

Ascultarea activă este piatra de temelie a îngrijirii pacientului. Ascultarea activă face referire la înțelegerea emoțiilor și preocupărilor din spatele lor. Când un pacient vorbește, îți încredințează vulnerabilitățile sale. Neatenția poate duce adesea la diagnosticare sau interpretare greșită. Prin urmare, asigură-te că ești pe deplin prezent, că oferi pacientului respectul și atenția pe care le merită. Limitează distragerea atenției prin oprirea dispozitivelor electronice, menține o postură confortabilă a corpului pentru a arăta pacientului că ești implicat și adresează întotdeauna întrebări ulterioare pentru te asigura că ai înțeles corect. Amintește-ți, încrederea începe cu o înțelegere autentică. 

 1. Folosește un limbaj simplu 

Fiind cufundat în studii medicale, termeni precum „hematom” sau „bradicardie” ar putea părea de bază. Cu toate acestea, pentru un pacient, acest jargon poate fi copleșitor. Încercă întotdeauna să explici acești termeni într-un limbaj cotidian. Folosește analogii și metafore atunci când este cazul și încearcă să faci accesibile subiectele complexe. Încurajează feedbackul pentru a te asigura că pacienții înțeleg ceea ce ai explicat. Această simplitate nu numai că educă, ci și atenuează potențialele anxietăți care rezultă din necunoscut. 

 1. Menține contactul vizual 

Comunicarea nu este doar verbală. Indiciile non-verbale, în special contactul vizual, pot avea un impact semnificativ asupra relației pe care o construiești cu pacienții. Când menții un contact vizual constant, demonstrează angajamentul și asigură pacientul cu privire la preocuparea ta autentică. Practică acest lucru reamintindu-ți în mod conștient să privești pacienții în ochi și evită să te uiți frecvent la notițe sau dispozitive. Într-o lume plină de distrageri, efortul de a te concentra numai asupra pacientului poate crea o conexiune mai profundă. 

 1. Arată empatie și compasiune 

Fiecare pacient intră la consultație purtând o greutate emoțională unică. Este esențial să recunoști și să rezonezi cu acest lucru. Fii conștient de sentimentele lor, exprimă-ți îngrijorarea reală, dă din cap în semn de înțelegere sau folosește fraze empatice precum „Înțeleg că trebuie să fie o provocare pentru tine”. Astfel de gesturi, deși mici, amplifică confortul și încrederea pe care o simte un pacient. Poate transforma întreaga experiență de la o interacțiune clinică la o conexiune umană semnificativă. 

 1. Adresează întrebări deschise 

Esența diagnosticului constă adesea în detalii. În loc să adresezi întrebări directe care oferă răspunsuri de tipul DA sau NU, adresează-le într-un mod care încurajează elaborarea. Întrebări precum „Cum ți-a afectat această durere activitățile zilnice?” poate dezvălui perspective esențiale. Evită întreruperea, acordă timp pacientului să gândească și să răspundă și asigură-te că expresia facială este una care demonstrează înțelegere. Această strategie ajută la furnizarea unei imagini mai cuprinzătoare a stării pacientului. 

 1. Permite pacienților să pună întrebări 

O consultație este un drum cu două sensuri. Chiar dacă este posibil să fi acoperit toate bazele medicale, pacientul ar putea avea incertitudini. Alocă timp special pentru întrebări și asigură-te că nicio întrebare nu este neînsemnată. Încurajarea întrebărilor asigură claritate și îi confirmă pacientului că preocupările sale sunt valabile și merită abordate. Această practică garantează un mediu bazat pe respect și înțelegere reciprocă. 

 1. Oferă rezumate clare 

Odată ce o consultație se apropie de final, este benefic să recapitulăm punctele principale. Prezintă din nou diagnosticul, planul de tratament și orice pași ulteriori. De asemenea, încurajează feedbackul pentru a fi sigur că pacientul înțelege. Vizualizează partea aceasta ca fiind concluzia unui eseu – concisă, clară și care cuprinde toate detaliile cheie. Transmiterea rezumatelor sau fișelor scrise poate consolida și mai mult informațiile. 

BENEFICIILE COMUNICĂRII EFICIENTE 

Comunicarea eficientă cu pacientul se extinde cu mult dincolo de sala de consultații. Avantajele se regăsesc în fiecare aspect al asistenței medicale: 

 • Construirea încrederii – comunicarea consecventă și clară stimulează încrederea, făcând pacienții mai predispuși să urmeze sfaturile medicale; 
 • Reducerea neînțelegerilor – claritatea minimalizează potențialele confuzii, asigurând aderența pacienților la tratament; 
 • O mai bună îngrijire a pacientului – atunci când pacienții se simt auziți și înțeleși sunt dispuși să împărtășească informații esențiale, facilitând diagnostice precise. 
 • Împuternicirea pacientului – pacienții cu cunoștințe simt că au control asupra sănătății lor, ceea ce duce la o satisfacție sporită și la decizii proactive privind sănătate. 

În calitate de profesioniști medicali în devenire, studenții trebuie să recunoască faptul că medicina nu este doar știință; este o arta. Arta de a înțelege, de a empatiza și de a te conecta. Prin urmare, stăpânirea comunicării este la fel de esențială precum înțelegerea patologiei sau a farmacologiei. Prin aderarea la aceste șapte sfaturi utile, studenții la medicină își pot îmbunătăți capacitatea de a se conecta cu pacienții, promovând un mediu de asistență medicală care acordă prioritate empatiei, clarității și încrederii. 

Sursa informațiilor: https://clinicalgate.com/7-tips-for-medical-students-on-effective-patient-communication/  

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA

ÎNSCRIE-TE ÎN COMUNITATE

Alătură-te Comunității și susține Programul CRED în Medicină!

INFOGRAFICE

INFOGRAFIC: Depășirea celor mai frecvente bariere de comunicare

INFOGRAFIC: Depășirea celor mai frecvente bariere de comunicare

Depășirea barierelor de comunicare contribuie la implicarea pacienților, ajută la îmbunătățirea rezultatelor și promovează crearea unui mediu mai incluziv, centrat pe pacient. Infograficul următor prezintă 3 tehnici și strategii pe care cadrele medicale le pot folosi...