Într-un testimonial acordat pentru platforma www.credinmedicina.ro, Elena Manolache, asistent medical, subliniază importanța empatiei în asistența medicală, pe o parte, iar, pe altă parte, atrage atenția asupra necesității unei bune colaborării între membrii echipei spitalicești.
Un om liniștit, relaxat se recuperează mai ușor
Asist. Med. Elena Manolache subliniază că empatia joacă un rol esențial în relația cadru medical-pacient, construind un climat de încredere și colaborare: „Fiecare pacient crede că problema sa este cea mai mare. Noi nu putem contrazice acest fapt pentru că, poate și noi, când suntem de cealaltă parte a baricadei, gândim la fel. Empatie! Câteva minute în care dai dovadă de empatie pot contribui major la recuperarea pacientului! Indiferent de afecțiune. Un om liniștit, relaxat se recuperează mai ușor, altfel colaborezi cu el.”
Echipa medicală, o piramidă solidă
În continuare, Elena Manolache a evidențiat importanța fiecărui membru al echipei medicale, afirmând că „Toți angajații sunt importanți, începând de la portar până la manager.” Echipa medicală funcționează pe principiul piramidal, iar fiecare individ joacă un rol crucial în menținerea echilibrului și a calității actului medical. Colaborarea și înțelegerea reciprocă sunt cheia pentru o funcționare eficientă a întregii unități spitalicești.
Fiecare membru al echipei are un rol bine definit, iar responsabilitatea cu care își desfășoară activitatea influențează calitatea serviciilor medicale oferite: „Dacă electricianul nu-și face treaba, nu avem lumină, munca instalatorului ne asigură confortul dat de apa caldă ș.a.m.d. Dacă infirmiera nu face curat, asistenta nu-și face treaba, credeți că poate funcționa o unitate spitalicească? Eu zic că NU.” Astfel, fiecare piesă din puzzle-ul medical este esențială pentru bunul mers al întregului sistem.
„Să ne facem treaba cu responsabilitate și vom așeza capul pe pernă cu conștiința împăcată!” încheie asistenta medicală testimonialul.
—
Programul CRED în Medicină reprezintă o inițiativă dedicată promovării și implementării unor standarde internaționale ridicate în ceea ce privește asistența medicală și relaționarea dintre cadrele medicale și pacienți sau familiile acestora. CRED este un acronim care reprezintă patru valori fundamentale în orice sistem de sănătate: Comunicare, Respect, Etică și Demnitate.
Pentru mai multe informații despre Program, vizitați www.credinmedicina.ro!
Pentru a deveni și dvs. parte din comunitatea CRED în Medicină, accesați și completați formularul următor: https://www.credinmedicina.ro/formular-inscriere-cred/ .