Un studiu Oxford evidențiază impactul stilului de comunicare al medicului asupra succesului în pierderea în greutate 

Jan 30, 2024 | Noutăţi

Schimbarea cadrului narativ al conversațiilor despre pierderea în greutate dintre medici și pacienți ar putea revoluționa lupta împotriva obezității. Un studiu recent, condus de Dr. Charlotte Albury de la Universitatea Oxford, a evidențiat rolul esențial al stilului de comunicare al medicului în determinarea ratei de succes a programelor de slăbire pentru pacienții care se confruntă cu obezitate. 

Impactul cuvintelor și al tonului 

Echipa, condusă de Dr. Albury, a analizat 246 de înregistrări ale dialogurilor medic-pacient, examinând cu atenție alegerea cuvintelor și tonul vocii, pentru a examina influența acestora asupra rezultatelor pacientului. Rezultatele au relevat o corelație puternică între modul în care medicii au încadrat discuțiile despre slăbire și ratele de înscriere și succes în programele de slăbire. 

Abordarea axată pe comunicarea „veștilor bune” 

Când medicii au descris dialogul despre pierderea în greutate ca fiind unul axat pe „vești bune”, subliniind beneficiile și oportunitățile într-un mod optimist, înscrierea pacienților și triumful în inițiativele de slăbire au înregistrat o creștere semnificativă. Mai exact, 83% dintre pacienți s-au înscris în programe care au fost prezentate pozitiv, au înregistrat o scădere medie a greutății de 3,6 kg sau mai mult, compartiv cu cei care au primit un feedback neutru sau negativ. 

Transpunerea politicii în practică 

Această abordare contrastează puternic cu 5% dintre pacienți care, de obicei, fac trimiteri către servicii de slăbire, aducând în prim-plan un decalaj uriaș între politici și implementarea practică. Cercetarea subliniază nevoia acută  de formare a medicilor în comunicarea eficientă, bazată pe compasiune, pledând pentru adoptarea unei abordări axate pe „veștile bune” pentru a amplifica motivația pacienților și a-i îndrepta către un stil de viață mai sănătos.  

Prin includerea unei perspective pozitive în comunicarea medicală, pot fi dezvoltate strategii mai puternice de îngrijire a obezității, ceea ce poate duce la rezultate îmbunătățite privind starea generală de sănătate.  

Sursa informațiilor: bnnbreaking.com  

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA

ÎNSCRIE-TE ÎN COMUNITATE

Alătură-te Comunității și susține Programul CRED în Medicină!

INFOGRAFICE