Spitalele folosesc chatboți pentru a monitoriza sănătatea pacientului acasă și pentru a răspunde la mesajele pacientului.
De-a lungul anilor, în activitatea sa ca medic oncolog, Lawrence Shulman, a observat progrese uimitoare în tratamentul cancerului, inclusiv dezvoltarea de medicamente pe care pacienții le pot lua acasă în loc să vină la spital. Cu toate acestea, dr. Shulman vede și riscurile acelor inovații: dozările și intervalul de administrare al medicamentelor puternice pot fi complicate și pot provoca efecte secundare semnificative, punând viața pacientului în pericol (dacă pacientul nu ia dozele potrivite de pastile în zilele potrivite).
”Când trimitem pacienții acasă după o intervenție chirurgicală sau o serie de tratamente, s-ar putea să nu-i vedem timp de săptămâni.”
Tehnologia are potențialul de a îmbunătăți sănătatea pacientului, ajutându-l să urmeze curele complexe de medicamente, ținând clinicienii la curent cu privire la starea pacientului și permițând clinicienilor să intervină dacă apar semnele timpurii ale anumitor probleme.
Monitorizarea stării de sănătate
Inițiativele chatbot care interacționează cu pacienții sunt concepute în primul rând pentru a îndeplini două funcții mari: monitorizarea stării de sănătate și răspunsul la întrebările pacienților.
Dacă în urma întrebările prestabilite, răspunsurile arată zone de îngrijorare, chatbot-ul poate răspunde urmând o serie de pași, cum ar fi stabilirea unei întâlniri pentru o vizită la cabinet sau alertarea unui clinician să sune pacientul pentru o urmărire detaliată și o decizie cu privire la următorii pași.
„Dacă un pacient vine la fiecare trei luni, este greu să știi ce se întâmplă cu sănătatea lui între vizite. Prin acest sistem avem mai multe informații asupra modului în care se descurcă”, spune dr. Anne Flynn, medic internist cu pacienți înscriși în sistemul de chat.
Unul dintre obiectivele serviciilor chatbot este de a reduce rata readmisiilor, îndrumând pacienții să-și păstreze progresul obținut privind îngrijirea la domiciliu și intervenind precoce dacă există semne de agravare a problemelor de sănătate.
Răspunde solicitărilor primite de la pacienți
Când mesajele ajung în portalul pentru pacienți, grupul de medici are o nouă modalitate de a răspunde: permite unui chatbot care este integrat cu portalul să scaneze mesajele și să redacteze răspunsuri pentru cele care nu sunt urgențe – cum ar fi întrebări despre întâlniri, reînnoirea rețetei sau rezultate ale testelor.
„De exemplu, unii pacienți întreabă dacă o anumită valoare a analizelor recente de sânge ar trebui să-i preocupe. Chatbot-ul redactează un răspuns care înștiințează faptul că citirea este în intervalul normal sau, dacă citirea este îngrijorătoare, că cineva îl va contacta cu privire la următorii pași (cum ar fi o programare sau realizarea unui plan pentru a-și ajusta dieta”, spune dr. Christopher Longhurst.
Cel mai important aspect este faptul că răspunsurile sunt revizuite și de către un clinician înainte de a fi trimise, atât pentru a verifica acuratețea, cât și pentru a se asigura că mesajul are un ton uman.
„ […] aceste instrumente pot permite unui clinician să fie mai eficient în activitatea sa, astfel încât pacienții să primească un răspuns mai rapid. Poate îmbunătăți comunicarea dintre medici și pacienți”, spune McSwain.
Menținerea relației medic-pacient
Unele dintre principalele concluzii din aceste sisteme se concentrează pe importanța angajamentului uman chiar și atunci când chatboții realizează o mare parte din comunicare. Pe lângă menținerea medicilor la curent cu mesajele și evaluarea clinică, sistemele de sănătate trebuie să suplimenteze interacțiunile electronice cu atenție personală.
„Trebuie să facă parte dintr-o strategie de implicare mai vastă. Această strategie ar trebui să includă educarea pacienților (să le spunem ce vom face cu aceste informații). Există o groază de întrebări despre securitatea comunicațiilor electronice și a bazelor de date, de genul: «De ce primesc aceste texte? De ce pune chatbot-ul anumite întrebări?». Dacă începi să folosești chatbot-uri care inițiază conversații către ei [pacienții], mesejale ar putea fi ignorate, iar chatboții blocați.”
Alte observații împărtășite de cei care supraveghează inițiativele chatbot, includ:
- Oferiți pacienților posibilitatea să aleagă să se înscrie în sisteme, în loc să le includă automat;
- Fiți transparent cu privire la modul în care informațiile pacienților vor fi utilizate și securizate;
- Fiți transparent cu privire la rolul chatbot-urilor în crearea de mesaje pentru pacienți;
- Răspunsurile trimise includ o declarație conform căreia au fost generate automat, apoi revizuite de un profesionist;
- Includeți numele clinicianului în mesaj;
- Aflați cum preferă oamenii să primească mesaje automate. Sunt pacienți care primesc înregistrări prin chatbot prin intermediul telefoanelor – care preferă textul în locul apelurilor, deoarece răspund la mesaj când au timp. De asemenea, preferă să răspundă direct printr-un text decât să fie nevoiți să se conecteze la o aplicație.
Sursă: www.aamc.org