
Comunicarea eficientă se află în centrul oricărei relații medic-pacient de succes. În calitate de furnizori de servicii medicale, capacitatea de a comunica cu pacienții poate avea un impact semnificativ asupra experienței generale și a rezultatelor asupra sănătății.
Comunicarea clară, empatică și deschisă nu numai că încurajează încrederea, ci joacă și un rol vital în promovarea angajamentului pacienților și a aderării la planurile de tratament. Acest articol, prezintă zece sfaturi esențiale pentru profesioniștii din domeniul sănătății cu scopul de a-i ajuta să își îmbunătățească abilitățile de comunicare cu pacientul, dar și pentru a îmbunătăți satisfacția pacientului și rezultatele acestuia.
1. Fii un ascultător activ
Primul sfat este să fii un ascultător activ și să ajuți la ghidarea procesului de înregistrare a istoricului medical, cerând clarificări atunci când este necesar. Trebuie identificată rapid problema principală a pacientului, precum și simptomul cel mai sever. Următorul pas este dat de identificarea factorilor, cum ar fi: debutul, durata, frecvența și descrierea durerii. Ce tip de durere experimentează pacientul (crampe, înțepături, durere intermitentă sau ascuțită)? Ce anume influențează simptomele?
Așa cum se învață și la facultatea de medicină, 80% din diagnostic se află în istoricul și descrierea pacientului.
2. Adresează întrebări care rezonează cu pacienții
Ce poți face pentru a obține un istoric precis de la un pacient care nu oferă informațiile necesare? Cel mai simplu mod este să întrebi pacientul într-un mod complet diferit, dar care să rezoneze cu el. De exemplu, întreabă cum le afectează durerea abdominală calitatea vieții. Acest lucru va ajuta la concentrarea anamnezei și va încuraja pacientul să împărtășească detalii. Durerea îi ține treji noaptea? Pot mânca normal? Durerea interferează cu munca sau cu școala?
Oferind un cadru, pacientul va fi dispus să împărtășească detaliile istoricului său.
3. Îndrumă pacientul în organizarea istoricul
Uneori, pacienții oferă detaliile într-un mod dezorganizat, fără a ține cont de timp. O tehnică foarte utilă este să îi explici pacientului că trebuie să povestească în ordine cronologică și să se gândească la momentul când a început să observe durerea abdominală sau alte simptomele. Când au fost cele mai grave episoade? Cât de frecvente sunt episoadele? etc. Dacă pacientul realizează că dorești un rezumat, va oferi informațiile într-un mod mult mai organizat.
4. Stabilește un limbaj corespunzător cu cel al pacientului
Limbajul corespunzător cu pacientul trebuie stabilit rapid . Pacienții trebuie să se simtă extrem de confortabil.
Ori de câte ori este posibil, se poate apela la un interpret autorizat. În prezent, liniile telefonice lingvistice, interpreții în persoană și conferințele video sunt disponibile pe scară largă. Această situație se adresează mai ales imigranților și refugiaților, iar investiția în această tehnologie ajută la oferirea celei mai bune îngrijiri medicale posibile. De asemenea, nu trebuie să apelezi la membrii familiei, deoarece s-ar putea să nu aibă un vocabular medical corespunzător.
5. Folosește un limbaj simplu
Când oferi explicații, trebuie utilizat un limbaj simplu pe care pacientul îl înțelege și cu care se identifică. Poți apela la anumite analogii, precum „inima este ca o pompă”, etc.
6. Stabilește nivelul de alfabetizare în domeniul sănătății
Trebuie determinat nivelul de alfabetizare medicală al pacientului. Unii dintre pacienții nu au absolvit liceul sau unii pacienți nu pot citi foarte bine. Prin urmare, instrucțiunile și fișele trebuie scrise pe înțelesul tuturor.
Dacă pacienții nu pot citi, trebuie să scrii instrucțiunile de administrare a medicație cu simboluri. Desenează un soare pentru medicamentele care ar trebui să fie luate dimineața și o lună dacă un medicament ar trebui să fie luat noaptea. Instrucțiunile trebuie analizate întotdeauna cu mare atenție împreună cu pacientul.
7. Clarifică anumite aspecte
În timpul vizitei, trebuie să clarifici anumite aspecte cu pacientul pentru a te asigura că înțelege ceea ce întrebi sau ce încerci să îi explici.
8. Încearcă să incluzi un membru al familiei în parcursul medical al pacientului
Dacă pacientul este însoțit de un membru al familiei, apelează la ajutorul său. Dacă membrul familiei dorește să ia notițe, încurajează-l. Uneori, pacienții pot uita conversațiile medicale, iar membrul familiei poate fi «cheia» în procesul de îmbunătățire a sănătății pacientului.
9. Oferă o consultație a doua zi după vizita medicală
Dacă clinica oferă această posibilitate, consultă pacientul și a doua zi pentru a te asigura că a înțeles totul. Asigură-te că pacientul a putut să ia toate medicamentele prescrise. Verifică dacă testele de laborator sunt aranjate sau finalizate, de asemenea, verifică dacă sunt programate proceduri importante, cum ar fi esofagogastroduodenoscopia și colonoscopia, precum și imagistica, cum ar fi ultrasunetele și CT.
10. Identifică barierele care ar putea influența îngrijirea medicală
Încearcă să afli ce meserie are pacientului pentru a construi un raport. De asemenea, ia în considerare factorii de stres din viața pacientului. Trebuie identificată orice barieră care ar putea influența îngrijirea pacientului. Factorii de stres externi, cum ar fi îngrijirea unui părinte bolnav, sunt extrem de importanți pentru că aceștia ar putea interfera cu parcursul pacientului.
Sursă: www.medscape.com