CĂTĂLINA POIANĂ, COLEGIUL MEDICILOR BUCUREŞTI: MEDICUL TREBUIE SĂ ÎNGRIJEASCĂ PACIENTUL FĂRĂ SĂ-L CONDIŢIONEZE

Oct 16, 2023 | Noutăţi

Medicul trebuie să asigure îngrijiri de sănătate pacientului fără să condiţioneze actul medical, iar pacientul nu are de ce să ofere foloase necuvenite medicului, a subliniat preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, Cătălina Poiană.

„Ne dorim să întărim relaţia medic – pacient. Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti a fost singura organizaţie profesională care a luat atitudine legat de aceste fenomene. Poziţia noastră a fost una clară: nu şpăgii, nu corupţiei. (…) Majoritatea medicilor sunt oameni cinstiţi, care îşi desfăşoară activitatea onest. Orice element de acest gen riscă să alunge o umbră asupra întregului corp medical. (…) Medicul trebuie să asigure îngrijiri de sănătate pacientului fără să condiţioneze, fără să primească foloase necuvenite. Medicii care îşi fac datoria merită respect. La polul celălalt este pacientul, care este beneficiarul actului medical, pacientul, care, în egală măsură, nu trebuie să ofere. El nu are de ce să dea. Pacienţii nu au de ce să se teamă, ei au dreptul la îngrijire de sănătate şi, acolo unde acest lucru nu se întâmplă, poziţiile noastre trebuie să fie ferme”, a afirmat Poiană, la masa rotundă „Conduita profesională induce respectul pentru corpul medical, nu simpla apartenenţă la această breaslă. Rolul organizaţiilor profesionale”.

Ea a evidenţiat că managerii de spitale trebuie să vegheze ca actul medical să se desfăşoare corect. „Ca organizaţie profesională ne sprijinim membrii, suntem alături de ei tot timpul, dar cu această menţiune ca actul medical să fie unul corect şi responsabil. (…) Instituţiile publice şi managerii de spitale trebuie să vegheze ca actul medical în acele instituţii să se desfăşoare corect, începând de la intrarea pacientului în instituţia medicală, şi atunci când există derapaje acestea trebuie sancţionate de fiecare, în sfera prerogativelor pe care le are”, a transmis Cătălina Poiană. AGERPRES

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA

ÎNSCRIE-TE ÎN COMUNITATE

Alătură-te Comunității și susține Programul CRED în Medicină!

INFOGRAFICE